Hoşgeldiniz, visitor! [ Giriş

Masajın Sakıncalı Olduğu Durumlar

Masaj uygulanmasının sakıncalı olduğu bazı fiziksel kondisyonlar vardır. Aşağıda, masaja engel hal oluşturan ve masaj alınmasını tavsiye etmediğimiz sağlık koşullarını görebilirsiniz.

Akut Yaralanmalar: Akut kas yaralanmalarında uygulanan masaj kanamayı artıracağı gibi aynı zamanda yaralanmış kas liflerinin zedelenmesine yol açar. İyileşmeyi geciktirmekle beraber kas içerisinde ağrılı sertlikler meydana getirecektir. Bu nedenle akut yaralanmaların ardından masaj ve sıcak uygulamalardan kaçınılmalıdır.

  • Kas lifi kopmaları ve tahripleri
  • Tendon kopmaları ve tahripleri
  • Kas fıtıkları
  • Kemiklerde kırık ve çıkıklar
  • Açık yaralar
  • Doku içi kanamalar

Bu gibi durumların akut dönemlerinde organizmanın vermiş olduğu enflamasyon denilen tepkiler meydana gelmektedir. Bu tepkiler, yani enflamasyonun üç devresi vardır. Akut devre genellikle ilk 72 saattir. Masaj uygulamaları ve sıcak uygulamalar yapılmaz, bunun tam aksine soğuk uygulamalar, dinlendirme ve bandajlama yapılır. Onarım devresinde ve yenilenme devresinde masaj yapılabilir.

Damar Hastalıkları: Herhangi bir sebeple damar yapısının bozulduğu durumlarda masaj sakıncalıdır. Toplardamarlarda mevcut tromboz (pıhtı) bulunması gibi durumlarda yapılan masaj kişinin hayatını tehlikeye atabilir. Çeşitli damar hastalıkları mevcuttur.

  • Filebotromboz: İltihabi olmayan damar tıkanmasıdır. Pıhtı kopup dolaşım sistemi yolu ile kalbe ve beyne ulaşıp hayatı tehdit edebilir. Derin ven trombozları ödem, ağrı, ısı artışı, yüzeylerde belirginleşme olarak görülebildiği gibi bazen hiçbir belirtide vermeyebilir.
  • Tromboflebitis: Toplardamarlarda pıhtı ile birlikte iltihapta söz konusudur. Ağrı kızarıklık ve ısı artışı görülür. Kesinlikle masaj yapılmamalıdır. Masaj yolu ile damar çeperinden kopacak bir trombus dolaşım vasıtası ile kalp ve beyin gibi organlara ulaşarak tıkanma sebebi ile felç yada ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.
  • Varisler: Toplardamarlarda bulunan kapakçıkların yetersiz çalışması ile damarlarda genişlemeyle görülen hastalıktır. Bazen hiçbir şikayet söz konusu olmaz iken bazen ağrı ve ısı artışı gibi şikayetlere yol açar. Doktorun tavsiyesi olmadan masaj uygulamaları yapılmamalıdır.

Enfeksiyon Hastalıkları: Mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklardır. Enfeksiyonların sebep olduğu patolojik değişiklikler sonucu deride döküntüler meydana gelebilir. Eritem, vezikül …v.s. gibi deri belirtilerinde masaj uygulamaları yapılmaz.

  • Deri Hastalıkları: Delici, kesici cisimlerin meydana getirdiği yaralanmalar, yanıklar gibi fiziki sebeplerle meydana gelen cilt hastalıkları, mantar, böcek ısırmaları gibi parazitlerin sebep olduğu deri hastalıkları, dermatitler, çıban, egzama gibi deri hastalıklarında masaj uygulamaları sakıncalıdır.
  • Abselerde: Vücudun neresinde olursa olsun abse bulunması durumunda masaj uygulanmaz.
  • İltihaplı Romatizmalarda: Romatizmaların akut dönemlerinde, yani yangılı ve şiddetli ağrılı dönemlerinde masaj uygulamaları ve sıcak uygulamalar sakıncalıdır.
  • Hamilelik Süresince ve Regl Dönemlerinde: Eller, ayaklar ve baş bölgelerine hafifçe masaj yapılabilir. Ancak bu bölgeler dışında kalan bölümlere masaj yapılması sakıncalıdır.
  • Kanser Hastalıklarında: Metastas riski sebebiyle masaj uygun değildir. Ancak psikolojik destek ve moral sağlamak amacıyla eller, ayaklar, yüz ve baş bölgelerine hafif masaj yapılabilir. Kanserin durumuna göre doktor tavsiyesi ile diğer bölgelere de uygulanabilir.

>